Het verschil tussen de effectiviteit van visuele en tekstuele COO-strategieën in productadvertenties gericht op voedingsmiddelen
Keywords
Loading...
Authors
Issue Date
2021-06-18
Language
nl
Document type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Title
ISSN
Volume
Issue
Startpage
Endpage
DOI
Abstract
Op het gebied van advertenties spelen verschillende cues een belangrijke rol in het gedrag van
de consument ten opzichte van een bepaald product. Een manier hiervan is het communiceren
van het land van herkomst. Het land van herkomst markeren op een product of in een
productadvertentie kan middels COO-markeerders. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat
COO-markeerders de perceptie van de consument positief kan beïnvloeden ten opzichte van
een bepaald product. Om de perceptie van de consument te beïnvloeden zijn acht verschillende
strategieën beschreven. Vijf strategieën zijn tekstueel en drie strategieën visueel. Het doel van
het huidige onderzoek is om vast te stellen of er een verschil is in het effect van tekstuele en
visuele COO-markeerders in verschillende voedingsmiddelenadvertenties. Gebaseerd op een
2x1 tussenproefpersoonsontwerp, zijn de verschillen van het effect van alle acht COOmarkeerders op de productattitude, advertentieattitude, kwaliteitsperceptie, koopintentie, en
attitude ten opzichte van de COO geanalyseerd. Vijf verschillende producten zijn onderzocht:
pasta uit Italië, zalm uit Noorwegen, brie uit Frankrijk, friet uit België en chocolade uit België.
Een pretest is uitgevoerd om te bepalen welke COO afbeeldingen en bedrijfsnamen geschikt
waren voor de advertenties. Resultaten laten zien dat het gebruik van een tekstuele COOmarkeerder effectiever lijkt te werken dan een visuele COO-markeerder in een
productadvertentie van een bepaald voedingsmiddel. Ook lieten de resultaten zien dat een aantal
COO-markeerders invloed hadden op de advertentieattitude van de consument.
Description
Citation
Supervisor
Faculty
Faculteit der Letteren