Abstract:
Een scriptieonderzoek over het meest iconische en kenmerkende vervoersmiddel van Nederland: “de fiets”. Met als onderwerp fiets stimulatie in het woon-werkverkeer en duurzame mobiliteit, onderzocht in de wijk Dukenburg te Nijmegen.
In Nederland wordt er veel gefietst, wel 15 miljard kilometer per jaar, dat is 880 kilometer per persoon (Fietsersbond, 2020). Toch gebruikt het overgrote gedeelte in Nederland nog steeds de auto om naar werk te gaan. Soms omdat een bepaalde afstand simpelweg niet te overbruggen valt met de fiets, maar vaak ook uit gewoonte. De fiets is een volkomen geaccepteerd en gewaardeerd vervoersmiddel in Nederland. Fietsen wordt hier beschouwd als veilig, het is gezond, duurzaam en vaak goedkoper dan andere vervoersmiddelen.
In dit onderzoek is op kwalitatieve wijze achterhaald waarom mensen ervoor kiezen om wel of niet met de fiets naar het werk te gaan, de voor- en nadelen van fietsen en gedrag redenen hiervoor. Zo blijkt er uit dit onderzoek dat er minder wordt gefietst in Dukenburg vanwege de geografische ligging en het aandeel van niet westerse mensen woonachtig in de wijk. Daarnaast kunnen economische prikkels gezien worden als het beste stimulans om mensen op de fiets naar het werk te krijgen.