Taboe, tegenspraak en tolerantie. De literaire enscenering van pedofilie in Nabokovs Lolita (1958) en Rijnevelds Mijn lieve gunsteling (2020) en de beoordeling van deze romans door de Nederlandse literaire kritiek.

dc.contributor.advisorSchoor, van de, R.J.M.
dc.contributor.advisorBerg, von, L.
dc.contributor.authorWanders, Debbie
dc.date.issued2023-07-06
dc.description.abstractEen recent voorval uit de maatschappij in de Kinderboekenweek 2023 heeft laten zien dat auteurs van romans met een controversieel thema als pedofilie publiekelijk worden aangevallen door met name niet-lezers, personen die zich niet in het literaire veld bevinden. Dit onderzoek analyseert de literaire ensceneringen van het thema pedofilie in twee bekende romans: Nabokovs Lolita (1958) en Rijnevelds Mijn lieve gunsteling (2020). Daarnaast is bestudeerd hoe personen die wel in het literaire veld staan, namelijk eigentijdse Nederlandse literatuurcritici, deze romans beoordelen. In dit werkstuk is een discoursanalyse volgens Maingueneau toegepast. De romans zijn geanalyseerd op de keuzes die de auteur heeft gemaakt op het gebied van focalisering, perspectiefweergave, normativiteit en paratopieën. Ook is onderzocht hoe Maingueneaus drievoudige auteursconcept in de romans te herkennen is. Als onderdeel van de discoursanalyse zijn de contemporaine Nederlandse literaire kritieken op Lolita en Mijn lieve gunsteling onderzocht. Uit het onderzoek is gebleken dat de literaire ensceneringen van pedofilie in beide romans veel overeenkomsten vertonen, maar dat met name in Mijn lieve gunsteling de auteursrollen de écrivain en de personne duidelijk te herkennen zijn in de tekst. Daarnaast is duidelijk geworden dat in zowel Lolita als Mijn lieve gunsteling sprake is van een thema dat het werkelijke onderwerp van de roman overstijgt, namelijk obsessieve liefde, dat door beide auteurs geëxpliciteerd is in het thema pedofilie. Verder werd duidelijk dat ook de kritieken op de twee romans grotendeels overeenkomstig zijn. Recensenten van Lolita en Mijn lieve gunsteling oordelen over dezelfde elementen in hun besprekingen en zijn met name zeer positief over de schrijfstijlen van Nabokov en Rijneveld. De critici stellen literaire kwaliteit voorop aan de thematiek van de romans en geven aan dat de boeken van maatschappelijk nut kunnen zijn om kennis over pedofilie te verbreden.
dc.identifier.urihttps://theses.ubn.ru.nl/handle/123456789/15117
dc.language.isonl
dc.thesis.facultyFaculteit der Letteren
dc.thesis.specialisationspecialisations::Faculteit der Letteren::Bachelor Nederlandse taal en cultuur::Bachelor Nederlandse taal en cultuur
dc.thesis.studyprogrammestudyprogrammes::Faculteit der Letteren::Bachelor Nederlandse taal en cultuur
dc.thesis.typeBachelor
dc.titleTaboe, tegenspraak en tolerantie. De literaire enscenering van pedofilie in Nabokovs Lolita (1958) en Rijnevelds Mijn lieve gunsteling (2020) en de beoordeling van deze romans door de Nederlandse literaire kritiek.
Files
Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
Bachelor scriptie NTC Wanders, Debbie.pdf
Size:
457.01 KB
Format:
Adobe Portable Document Format