Wie is er aan de beurt? Een conversatieanalytisch onderzoek naar de momenten waarop deelnemers in videovergaderingen door elkaar praten.

dc.contributor.advisorStommel, W.J.P.
dc.contributor.advisorKootstra, W.J.
dc.contributor.authorGersjes, S.A.M.
dc.date.issued2023-05-22
dc.description.abstractTegenwoordig vinden vergaderingen steeds vaker online plaats, ook in de toekomst zal dat het geval zijn (Standaert et al., 2021). Videovergaderingen brengen in vergelijking met face-to-face gesprekken extra uitdagingen met zich die mogelijk tot complexere beurtwisselingen kunnen leiden (Oittinen, 2020). In dit onderzoek worden situaties geanalyseerd waarin deelnemers van een videovergadering op een problematische manier door elkaar praten (problematische overlap), wat gesprekken complexer maakt. Er wordt gekeken naar hoe problematische overlap plaatstvindt, welke rol het medium, de omgang van deelnemers en non-verbaal gedrag hebben, en hoe problematische overlap wordt opgelost. Om dit in beeld te krijgen zijn zes vergaderingen van een commerciële instelling geanalyseerd. De vergaderingen zijn vervolgens middels een multimodale conversatieanalyse geanalyseerd, wat betekent dat non-verbaal gedrag meegenomen is. De analyse laat zien dat het wegvallen van beeld en geluid voor situaties kan zorgen die overlap veroorzaken wanneer geluid en beeld of enkel geluid wegvalt. De lopende sequentie wordt onderbroken waardoor het niet meer duidelijk is wie de beurt heeft. Bij enkel het wegvallen van het beeld werd de sequentie niet onderbroken en is het verband tussen het wegvallen van het beeld en overlap minder overtuigend. Ook laat de analyse aanwijzingen zien dat wegkijken van het scherm invloed kan hebben op het ontstaan van overlap. Bij het wegkijken van het scherm kwamen geen directe na- of voordelen bij de ‘strijd’ om de beurt naar voren. Deelnemers lossen overlap op door te haperen, het volume aan te passen en de houding te veranderen. Het onderzoek bevat enkele beperkingen die aanleiding geven tot vervolgonderzoeken. Het lijkt relevant om onderzoek te doen naar de gevolgen van vragen waarbij geen specifieke deelnemer wordt geselecteerd. Daarnaast is het niet duidelijk hoe het delen van een presentatie in een vergadering de interpretatie van non-verbaal gedrag beïnvloedt.
dc.identifier.urihttps://theses.ubn.ru.nl/handle/123456789/14776
dc.language.isonl
dc.thesis.facultyFaculteit der Letteren
dc.thesis.specialisationspecialisations::Faculteit der Letteren::Master Communicatie- en informatiewetenschappen::Communicatie en Beïnvloeding
dc.thesis.studyprogrammestudyprogrammes::Faculteit der Letteren::Master Communicatie- en informatiewetenschappen
dc.thesis.typeMaster
dc.titleWie is er aan de beurt? Een conversatieanalytisch onderzoek naar de momenten waarop deelnemers in videovergaderingen door elkaar praten.
Files
Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
Gersjes, Sophie 4750101-Masterscriptie.pdf
Size:
834.53 KB
Format:
Adobe Portable Document Format