Hoe beïnvloedt de leeftijd van de consument en de mate van logoverandering de verwerkingstijd, de logoattitude, de merkattitude en de aankoopintentie van FMCG-merken?

dc.contributor.advisorHooft, A.P.J.V. van
dc.contributor.advisorStommel, W.J.P.
dc.contributor.authorTeunissen, S.S.
dc.date.issued2023-04-17
dc.description.abstractHet doel van het onderzoek was om te onderzoeken hoe de leeftijd van consumenten en de mate van logoverandering de verwerkingstijd, logoattitude, merkattitude en de aankoopintentie beïnvloeden met de controlevariabele initiële merkwaardering. De logo's van drie FMCG-merken (Robijn, Knorr en Douwe-Egberts) werden gemanipuleerd met drie verschillende niveaus van logoverandering: geen logoverandering, een verandering van kleur (kleine logoverandering), en een verandering van kleur én vorm (substantiële logoverandering). De proefpersonen (in de leeftijdsgroepen 18-30 jaar, 31-50 jaar en 51-65 jaar) werden gevraagd om de logo's te beoordelen via een online survey. De resultaten lieten zien dat de oudere consumenten een significant hogere logo-en-merkattitude hadden dan de andere twee leeftijdsgroepen tegenover geen logoverandering. Verder beoordeelden de oudere consumenten de substantiële logoverandering significant negatiever dan de middelbare leeftijdsgroep op het gebied van logo-en-merkattitude én aankoopintentie. Tussen de oudere en de jongere consumenten was er alleen een significant verschil gevonden in logoattitude bij zowel het originele logo, als de kleine en substantiële logoverandering. De consumenten van middelbare leeftijd hadden de positiefste logo-en-merkattitude tegenover de substantiële logoverandering. Verder had de oudere consument een langere verwerkingstijd dan de andere twee leeftijdsgroepen, ongeacht de mate van logoverandering. De controlevariabele initiële merkwaardering had een effect op de zowel de logo-en-merkattitude als op de aankoopintentie. De eerdere ervaringen van een consument met een merk blijken van groot belang te zijn. De huidige studie biedt bedrijven inzichten in hoe logoveranderingen verwerkt worden bij consumenten van verschillende leeftijden. Daarnaast demonstreert de studie het belang van het opbouwen van positieve merkervaringen om de vorming van attitudes en aankoopintenties positief te kunnen beïnvloeden in de toekomst.
dc.identifier.urihttps://theses.ubn.ru.nl/handle/123456789/15414
dc.language.isonl
dc.thesis.facultyFaculteit der Letteren
dc.thesis.specialisationspecialisations::Faculteit der Letteren::Master Communicatie- en informatiewetenschappen::Communicatie en Beïnvloeding
dc.thesis.studyprogrammestudyprogrammes::Faculteit der Letteren::Master Communicatie- en informatiewetenschappen
dc.thesis.typeMaster
dc.titleHoe beïnvloedt de leeftijd van de consument en de mate van logoverandering de verwerkingstijd, de logoattitude, de merkattitude en de aankoopintentie van FMCG-merken?
Files
Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Teunissen, Sanne 1025247-MasterThesis.pdf
Size:
1.59 MB
Format:
Adobe Portable Document Format