Overeenstemming zonder stem. Overeenstemming tussen personen met afasie en hun proxy’s over de aan gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven na de eerste beroerte middels de Health Utilities Index.

dc.contributor.advisorVisch-Brink, E.G.
dc.contributor.advisorRuiter, M.B.
dc.contributor.authorBommel, van , Eef
dc.date.issued2022-10-05
dc.description.abstractDoel Dit is het eerste onderzoek naar de overeenstemming tussen personen met afasie (PMA) na een beroerte en hun naasten, proxy’s genoemd, over de aan gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven (GKvL) middels de Health Utilities Index (HUI) in zowel de acute als chronische fase. Het doel is de overeenstemming te onderzoeken tussen de oordelen van PMA en hun proxy’s om uit te wijzen of, vanaf wanneer en tot en met wanneer de proxy's een betrouwbaar oordeel kunnen vellen over de GKvL van de PMA gedurende het eerste jaar na de beroerte. Methode 109 paren van PMA en proxy’s hebben individueel de HUI namens de PMA ingevuld op vijf meetmomenten gedurende het eerste jaar post onset (p.o.) voor het Sequential Prognostic Evaluation of Aphasia after stroKe onderzoek van El Hachioui et al. (2012). De HUI bevat acht gezondheidsdomeinen, successievelijk 'Visie', 'Gehoor', 'Taal', 'Mobiliteit', 'Handigheid', 'Cognitie', 'Emotie' en 'Pijn'. Op basis hiervan is de gezondheidsstatus berekend zowel per gezondheidsdomein als van de algemene GKvL. De overeenstemming tussen de oordelen van de PMA en proxy’s is met de Pearsons Correlatie berekend. De oordelen worden betrouwbaar geacht wanneer deze van gemiddelde, sterke tot zeer sterke overeenstemming zijn. Resultaten Op basis van de betrouwbaarheid wordt voor PMA een andere dichotomie binnen de gezondheidsdomeinen voorgesteld t.o.v. personen bij wie geen afasie optreedt na een beroerte. De oordelen van de proxy’s op de algemene GKvL en de objectieve gezondheidsdomeinen, ‘Visie’, ‘Gehoor’, ‘Taal’, ‘Mobiliteit’ en ‘Handigheid’, zijn geheel of grotendeels betrouwbaar het eerste jaar p.o. De oordelen op de subjectieve gezondheidsdomeinen, ‘Cognitie’, ‘Emotie’ en ‘Pijn’ zijn geheel of grotendeels onbetrouwbaar het eerste jaar p.o. Verder is gebleken dat de oordelen één jaar p.o. minder overeenstemming vertonen dan in de subacute fase. Conclusie Het oordeel van de proxy’s op de GKvL en de objectieve gezondheidsdomeinen, successievelijk ‘Visie’, ‘Gehoor’, ‘Mobiliteit’, ‘Handigheid’ en ‘Taal’, kan tijdens het NPO dienen ter substitutie van het oordeel van de PMA vanwege ernstige taalproblematiek, cognitieve dysfuncties en/of verminderd ziekte-inzicht. Het oordeel van de proxy’s op de subjectieve gezondheidsdomeinen, succesievelijk ‘Cognitie’, ‘Emotie’ en ‘Pijn’, kan tijdens het NPO dienen als aanvulling van het oordeel.
dc.identifier.urihttps://theses.ubn.ru.nl/handle/123456789/16876
dc.language.isonl
dc.thesis.facultyFaculteit der Letteren
dc.thesis.specialisationspecialisations::Faculteit der Letteren::Master Taalwetenschappen/Linguistics::Taal- en spraakpathologie
dc.thesis.studyprogrammestudyprogrammes::Faculteit der Letteren::Master Taalwetenschappen/Linguistics
dc.thesis.typeMaster
dc.titleOvereenstemming zonder stem. Overeenstemming tussen personen met afasie en hun proxy’s over de aan gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven na de eerste beroerte middels de Health Utilities Index.
Files
Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
637200b6a9c5f-Masterscriptie_TSP_Finale versie_s1012437_EvB[2282].pdf
Size:
0 B
Format:
Adobe Portable Document Format