Adventure Food? Een reconstructie van voedselpraktijken en verhoudingen in omgang met voedsel tijdens de Tweede Zuid Nieuw-Guinea Expeditie 1909-1910.

Keywords
Loading...
Thumbnail Image
Issue Date
2017-08-15
Language
nl
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Door middel van een casestudy heb ik gekeken naar de omgang met voedsel tijdens de Tweede Zuid-Nieuw-Guinea Expeditie van 1909-1910. New Imperial History is hierbij het vertrekpunt geweest. Er is veel geschreven over voedsel in antropologie, in koloniale historiografie en ook over expedities en New Imperial History, maar onderzoek naar voedsel in relatie tot etnische ongelijkheid blijft achter. Door het dagboek van Hendrikus Albertus Lorentz (1871-1944) te onderzoeken en door middel van reading against the grain, probeer ik hier verandering in te brengen. Uit dit dagboek komen drie onderwerpen naar boven met betrekking tot voedsel: logistiek van voedsel, de productie en bereiding en welke mensen betrokken waren bij het voedsel. Voedsel heeft in de expeditie verschillende invullingen gekregen. Hiërarchie werd ermee vastgesteld, er ontstond een duidelijke scheiding tussen wie wat at en wanneer er werd gegeten, maar voedsel kon ook in bepaalde gevallen grensoverschrijdend zijn.
Description
Citation
Faculty
Faculteit der Letteren
Specialisation