Welcome to the Radboud Educational Repository


Here the Radboud University presents theses written by students affiliated with the various bachelor and master programmes offered at the Radboud University, as well as papers written by students of the Radboud Honours Academy.

Recent Submissions

  • Item
    Ik worstel en kom boven: Een analyse van poëzie vanuit een persoonlijk en abstract perspectief over de watersnoodramp van 1953
    (2022-07-15) Bree, de, Jackie
    De vele gedichten die zijn geschreven over de Watersnoodramp van 1953 zijn onder te verdelen in twee groepen: enerzijds de gedichten geschreven vanuit een nabijstaand en persoonlijk perspectief, en anderzijds de gedichten die met een zekere afstand de ramp beschrijven. De verschillen hiertussen heb ik geanalyseerd.
  • Item
    Dokter Ahasverus: een spreekbuis van Marcellus Emants?
    (2024-02-04) Koerdenburg, Ferat Djano
    Een analyse van het toneelstuk 'Dokter Ahasverus' van Marcellus Emants. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de levensopvatting van Dokter Ahasverus en die van zijn schepper Marcellus Emants, zoals geboekstaafd door Nop Maas?
  • Item
    Het verschil in morele beslissingen door kinderen van 4 tot en met 5 jaar oud bij de aanwezigheid van brassbandmuziek als achtergrondgeluid.
    (2023-08-23) Bron, Christel
    Voorgaand onderzoek heeft aangetoond dat achtergrondgeluid invloed heeft op het moreel redeneren (Seidel & Prinz, 2013; Greene, Morelli, Lowenberg, Nystron & Cohen, 2008). Zo bleek uit het onderzoek van Seidel en Prinz (2013) dat de vrolijke achtergrondmuziek het oordeel van morele goedheid verhoogde en dat boze achtergrondmuziek het oordeel van morele goedheid juist verlaagde. Daarbij toonde het onderzoek van Greene et al. (2008) aan dat de participanten vaker deontologische keuzes maken bij het horen van achtergrondgeluid. Het doel van het huidige onderzoek is om te onderzoeken of brassbandachtergrondmuziek invloed heeft op het nemen van morele beslissingen door kinderen van vier en vijf jaar oud.
  • Item
    Aan het einde van het grindpad
    (2024-02-01) Haar, ter, Femke
    Heden ten dage zijn er veel teksten te vinden over lange wandelingen en de bezinning die daar soms bij komt kijken. Deze reizen lijken overeenkomsten te hebben met pelgrimage. Dit bachelorwerkstuk onderzoekt drie lange wandelreizen uit de Nederlandse literatuur en bekijkt in hoeverre deze drie wandeltochten uit drie verschillende tijdsperiodes van elkaar verschillen of met elkaar overeenkomen met betrekking tot de fysieke reis (bijvoorbeeld: benodigdheden, slaapplekken, locaties) en de mentale reis (bijvoorbeeld: inzichten, ervaringen, beeldvormingen), met als doel om vast te stellen of zij beschouwd kunnen worden als seculiere pelgrimages. Het betreft de teksten: 'Een voetreis door Rome', (1946) van Bertus Aafjes; 'Pelgrim zonder God', (1990) van Herman Vuijsje; 'De grootsheid van het al', (2013) van Raoul de Jong. Nadat de drie teksten zijn geanalyseerd, kan worden geconcludeerd dat alle besproken reizen vallen onder seculiere pelgrimage. Het wordt duidelijk dat de reizen een bepaalde overlap hebben met aspecten van seculiere pelgrimage zoals het gedenken van een sacraal object of een persoon op spirituele wijze. De personages hebben door hun pelgrimstocht een nieuwe kijk op het leven gekregen die inzichten opgedaan tijdens een toeristische reis in hoge mate overstijgt. Echter, het begrip 'seculiere pelgrimage' lijkt een containerbegrip te worden waar alle ‘niet-religieuze pelgrim achtige reizen’ in vallen. Hierdoor worden onderlinge verschillen tussen de reizen vaak niet in acht genomen. Het is dus van belang voor toekomstig onderzoek om dit begrip duidelijker in te kaderen.
  • Item
    Poëzie in De Slimste Mens: romantisch of rebels?
    (2023-01-13) Bruinewoud, Cato
    In dit onderzoek staat het beeld van poëzie in het televisieprogramma De Slimste Mens centraal. Aan de hand van de afleveringen van De Slimste Mens waaraan dichters deelnemen is dit beeld onderzocht. De belangrijkste uitkomst van dit onderzoek is dat het romantische clichébeeld niet volledig overeind blijft. Het cliché dat poëzie lastig is wordt ontkracht, maar het cliché van de arme dichter blijft bestaan. Naast dit romantische clichébeeld komt in De Slimste Mens de praktijk van de hedendaagse dichter naar voren. Daarnaast is in dit onderzoek het imago en posture van de dichter Joost Oomen onderzocht. Over het imago van Oomen kan geen duidelijke uitspraak worden gedaan, omdat het niet duidelijk is in hoeverre Oomen invloed heeft gehad op de wijze waarop hij wordt gepresenteerd. Oomen krijgt veel ruimte om zijn posture te creëren. Zijn posture kenmerkt zich door onhandigheid, excentriciteit en positiviteit.

Communities in Radboud Educational Repository

Select a community to browse its collections.