HET EFFECT VAN SEKSUELE EN ROMANTISCHE MARKETING APPEAL VOOR KOOPINTENTIE, BETALINGSBEREIDHEID EN AANBEVELING AAN ANDEREN VOOR INDIVIDUALISTISCHE EN COLLECTIVISTISCHE CONSUMENTEN.

dc.contributor.advisorSadowski, S.
dc.contributor.advisorKootstra, G.J.
dc.contributor.authorLucas, E.H.
dc.date.issued2022-07-18
dc.description.abstractIn advertenties worden regelmatig seksuele appeals gebruikt om producten te promoten. Naast de seksuele marketing appeal bestaat er ook een romantische marketing appeal. Deze romantische appeal wordt vaak gezien in onderzoeken als een seksuele marketing appeal. Maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee. In het onderzoek wordt onderzocht in hoeverre romantische marketing appeals en seksuele marketing appeals een verschillend effect hebben op de koopintentie, betalingsbereidheid en aanbeveling aan anderen voor consumenten uit een individualistische of collectivistische cultuur. Door middel van het onderzoek kunnen marketeers hun advertenties wel of niet aanpassen aan de desbetreffende cultuur. Voor het onderzoek is een experiment uitgevoerd en gebruik gemaakt van een 2(romantische appeal vs. seksuele appeal) x2(individualisme vs. collectivisme) tussenproefpersoon ontwerp. De respondenten kregen eerst een individualistische of collectivistische tekst te lezen waardoor de dimensie werd geactiveerd. Daarna kregen zij één van de twee appeals te zien in een advertentie. Vervolgens werd ze gevraagd om vragen te beantwoorden op basis van koopintentie, betalingsbereidheid en aanbeveling aan anderen door middel van een zevenpunts-Likertschaal. Ook moesten de respondenten vijf individualistisch en vijf collectivistische stellingen beoordelen op een zevenpunts-Likertschaal. De respondenten werden willekeurig ingedeeld in één van de vier condities. De vragenlijst werd gedeeld op de sociale mediakanalen van de onderzoekers en in Facebookgroepen voor het zoeken naar respondenten. 121 heteroseksuele respondenten tussen de 18 en 30 jaar hebben meegedaan aan het onderzoek, hiervan waren er 77 vrouw en 44 man. Uit de resultaten bleek dat de manipulatie van de dimensie niet was gelukt, hierdoor zijn vervolgens de stellingsvragen gebruikt met een Median Split. Uit deze resultaten bleek dat het gebruik van een seksuele of romantische appeal geen verschillende invloed had op de koopintentie, betalingsbereidheid of aanbeveling aan anderen voor consumenten die gemiddeld hoger of lager scoorden op individualisme. Uit de resultaten bleek ook geen verschil voor consumenten die gemiddeld hoger of lager scoorden op collectivisme.
dc.identifier.urihttps://theses.ubn.ru.nl/handle/123456789/15459
dc.language.isonl
dc.thesis.facultyFaculteit der Letteren
dc.thesis.specialisationspecialisations::Faculteit der Letteren::Bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen
dc.thesis.studyprogrammestudyprogrammes::Faculteit der Letteren::Bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen
dc.thesis.typeBachelor
dc.titleHET EFFECT VAN SEKSUELE EN ROMANTISCHE MARKETING APPEAL VOOR KOOPINTENTIE, BETALINGSBEREIDHEID EN AANBEVELING AAN ANDEREN VOOR INDIVIDUALISTISCHE EN COLLECTIVISTISCHE CONSUMENTEN.
Files
Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
Lucas, Eva 1011258-BaScriptie.pdf
Size:
3.03 MB
Format:
Adobe Portable Document Format