De vooruitgang van de Amsterdamse politie. Hoe de Amsterdamse politie zich professionaliseerde en moderniseerde tijdens de loopbaan van rechercheur Marten Veenstra in de jaren twintig, dertig en veertig.

dc.contributor.advisorZurné, J.J. (Jan Julia)
dc.contributor.advisorBaakman, E. (Esther)
dc.contributor.authorJager, de, I. (Iris)
dc.date.issued2022-08-15
dc.description.abstractDe Amsterdamse politie werd genoodzaakt te professionaliseren en moderniseren door contextuele veranderingen in de periode 1915-1940. Denk hierbij aan de sociale onrust van de jaren dertig, de Duitse bezetter en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Het doel van dit onderzoek is om te analyseren hoe professionalisering en modernisering van de Amsterdamse politie praktisch te zien is in de bovengenoemde periode. Om dit doel te halen werden naast literatuuronderzoek, de memoires van rechercheur Marten Veenstra en forensisch onderzoeker C.J. van Ledden-Hulsebosch geanalyseerd. Op basis hiervan zijn drie ontwikkelingen gesignaleerd die de professionalisering en modernisering tonen. Ten eerste de Duitse invloed op het moderniseren van het politiebesturingssysteem door onder andere het telexnet. Ten tweede het vernieuwende politieonderwijs die aandacht ging schenken aan fysieke én mentale kracht. Ten derde de forensische modernisering die teweeg werd gebracht door hulpmiddelen zoals vingerafdrukken en ultravioletlampen.
dc.identifier.urihttps://theses.ubn.ru.nl/handle/123456789/14493
dc.language.isonl
dc.thesis.facultyFaculteit der Letteren
dc.thesis.specialisationspecialisations::Faculteit der Letteren::Bachelor Geschiedenis::Bachelor Geschiedenis
dc.thesis.studyprogrammestudyprogrammes::Faculteit der Letteren::Bachelor Geschiedenis
dc.thesis.typeBachelor
dc.titleDe vooruitgang van de Amsterdamse politie. Hoe de Amsterdamse politie zich professionaliseerde en moderniseerde tijdens de loopbaan van rechercheur Marten Veenstra in de jaren twintig, dertig en veertig.
Files
Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
Jager, I. de 1036087 15-08-2022.pdf
Size:
307.4 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description: