Rations en rantsoenen. Voedselrantsoenering in Groot-Brittannië en Nederland tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Keywords
Loading...
Thumbnail Image
Issue Date
2018-01-25
Language
nl
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Een onderbelicht thema in het onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog is de voedselsituatie in zowel bezet als niet-bezet Europa tijdens en vlak na de oorlog. Rations en Rantsoenen geeft een beeld van de rantsoeneringssysteem en voedselsituatie van een bezet land, Nederland, en een niet-bezet land, Groot-Brittannië. Het doel van de scriptie is om te ontdekken waarom Groot-Brittannië langer nodig heeft gehad om de rantsoenering na de oorlog af te bouwen. De studie geeft aan dat de vooroorlogse landbouwsituaties van beide landen zijn vergelijkbaar zijn. Door een vergelijking van de rantsoensystemen en de gemiddelde dagelijkse calorieën wordt geconstateerd dat beide landen weinig tot geen voedseltekorten hebben geleden tijdens de oorlog. Na de oorlog kwamen er door een globaal voedseltekort en hogere importprijzen meer tekorten. Voor de Britse situatie kwam hier een poging tot klasse-nivellering van de Labour-regering bovenop. In Nederland was er een betere voorbereiding van het einde van de oorlog vanuit de regering in ballingschap en humanitaire steun na de hongerwinter. Ook was er geen politieke keuze tot verlenging van de rantsoenen.
Description
Citation
Faculty
Faculteit der Letteren
Specialisation