Faculteit der Filosofie, Theologie & Religiewetenschappen

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 574
  • Item
    De doodsstrijd herzien: leven en sterven in een gemedicaliseerde samenleving
    (2024-04-02) Doense, Esmée
    Onze omgang met de dood heeft door de eeuwen heen een transformatie ondergaan. Van de Middeleeuwen tot 1950 evolueerde de dood van alledaags en vertrouwd, naar verborgen en verboden. Na 1950 veranderde de dood door de medische vooruitgang tot een onzichtbare, gecontroleerde dood. De daaropvolgende opkomst van palliatieve zorg weerspiegelt een verschuiving naar een meer zichtbare dood, toch blijft de dood – en met name het lijden – gecontroleerd. Als alternatief kunnen we volgens Stephen Jenkinson deze controle vervangen door vaardig te worden in het rouwen. Miguel de Unamuno biedt een ander perspectief, hij stelt dat het lijden dat wordt veroorzaakt door de continue strijd tussen onsterfelijk willen zijn en dit niet zijn juist de essentie is van het menselijk bestaan.
  • Item
    The agency of technology and humans in the Anthropocene
    (2024-03-26) Meeuwisse, Thijs
    The advent of the Anthropocene confronts us with an illusion. Humans appear the most powerful agents on Earth, but we seem unable to mitigate anthropogenic effects on Earth. To understand this illusion, I investigate the role of technological agency in the Anthropocene. I formulate a technological determinism based on Jacques Ellul and Peter Haff, which captures the physical role of technology on Earth. From their combined work, a novel perspective on technology emerges, which allows us to better understand how technological and human agency relate to each other. I argue that human agency has not disappeared, but we do need to change our strategies, working with instead of against the momentum of technology.
  • Item
    "Blijf in je cel, en je cel zal je alles leren"
    (2024) Oelbrandt, Kris
    Deze scriptie onderzoekt of er in de Vaderspreuken aanknopingspunten te vinden zijn voor de geestelijke verzorging van wie noodgedwongen worden afgezonderd van de maatschappij. Hiertoe wordt eerst, door middel van een literatuuronderzoek van drie moderne auteurs, een voorlopig begrippenkader omtrent vrijwillige afzondering opgesteld. Vervolgens wordt, door middel van codering van relevante Vaderspreuken met Atlas.ti, het waardenstelsel in kaart gebracht dat de woestijnvaders voor ogen hadden met betrekking tot hun afzondering. Zij appreciëren afzondering – net als de besproken moderne auteurs – als een middel om tot zichzelf cq God te komen. In een laatste hoofdstuk wordt dit waardenstelsel van kluizenaars die de afzondering zelf opzochten opnieuw gelezen vanuit de moderne tijd, om de vraag te stellen of het fundamentele verschil tussen de narratieven van vrijwillige en onvrijwillige afzondering overbrugd kan worden.
  • Item
    Verbindende verschillen: een vergelijkend case study onderzoek naar de spirituele zorgbehoeften van queer personen van kleur met een migratieachtergrond in voormalig Nederlands-Indië en Suriname
    (2024-03-06) Struijck, Graciëlle
    In deze scriptie worden de spirituele zorgbehoeften van queer personen van kleur met een migratieachtergrond in voormalig Nederlands-Indië en Suriname onderzocht middels een vergelijkend case study onderzoek. Queer personen van kleur hebben te maken met meerdere gemarginaliseerde identiteiten, namelijk de seksuele- of genderidentiteit en de cultureel-etnische identiteit. Om te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de gezondheid door het behoren tot één of meerdere minderheidsgroepen in een samenleving wordt gebruik gemaakt van de minority stress theorie. De spirituele zorgbehoeften van queer personen van kleur worden in kaart gebracht met zes categorieën van spirituele zorgbehoeften.
  • Item
    Levensbeschouwing en lijden op de NICU en PICU
    (2024-02-14) Moelker, Elise
    In deze scriptie staat de vraag centraal welke levensbeschouwelijke elementen een rol spelen voor verpleegkundigen in de ervaringen met het lijden van de patiënten die zij verzorgen op de Neonatologie Intensive Care (NICU) en de Pediatrie Intensive Care Unit (PICU). Er is kwalitatief onderzoek verricht, met als doel theorievorming over de rol van de levensbeschouwing van verpleegkundigen in de ervaring met het lijden van patiënten. Middels semigestructureerde interviews onder elf verpleegkundigen zijn data verzameld en vervolgens geanalyseerd volgens de Grounded Theory-methode. Uit het onderzoek is gebleken dat een open houding, levensbeschouwelijke vragen, de kijk op het leven, zingeving en van betekenis zijn, levensbeschouwelijke kernelementen zijn die een rol spelen in de ervaringen met het lijden van de patiënten.