Abstract:
In veel advertentieonderzoek wordt vaak de nadruk gelegd op de attitudes van participanten ten opzichte van de advertenties maar vaak wordt er niet gekeken naar de mate van recall en recognition van de advertentie. Deze mate van herinnering of herkenning, oftewel recall en recognition, is belangrijk, aangezien de aanschaf van een product vaak niet onmiddellijk na het zien of horen van een advertentie plaatsvindt. Een mogelijke manier om deze mate van recall te vergroten is het gebruik van een regionaal accent. Bovendien is de mate van congruentie tussen product en accent tot dusver nog niet onderzocht wat de mate van recall en recognition betreft.
Aan de hand van een 3 (Accenten: Standaard, Limburgs of Gronings) x 2 (Congruentie: congruent/niet congruent) tussenproefpersoonontwerp werd gekeken of het type accent en de mate van congruentie invloed hadden op de mate van recall en recognition van een advertentie. Eveneens werden de attitudes van de participanten en de koopintentie bevraagd om een eventuele relatie tussen deze attitudes en recall en recognition te kunnen verkennen. 187 participanten namen deel in dit onderzoek. Uit de resultaten bleek niet dat er een significant verschil was tussen het type accent en de mate van congruentie op de mate van recall en recognition. Eveneens is er geen sluitend bewijs voor een verband tussen de attitudes van de participanten en de mate van recall en recognition. Deze bevindingen vergen dus meer onderzoek om de invloed van het type accent en de mate van congruentie op de mate van recall en recognition te verkennen.
Kernwoorden: regionale accenten, standaardaccenten, region of origin effect, matchup-theorie, language expectancy theory, recall, recognition