Abstract:
De centrale vraagstelling was: In hoeverre voldoen de rapporten van de gemeentelijke rekenkamers aan de methodologische vereisten die aan evaluaties worden gesteld?
Om deze vraag te beantwoorden is er eerst een overzicht gegeven van wat methodologische kwaliteit eigenlijk inhoudt binnen de wetenschappelijke literatuur, en volgens de rekenkamers zelf. Het onderzoek van Schwartz & Mayne (2005) en van Voorst en Mastenbroek (2019) wordt als basis gebruikt in dit onderzoek.
Vervolgens zijn er aan de hand van deze bevindingen factoren geïdentificeerd die van invloed zouden kunnen zijn op de methodologische kwaliteit. Voor dit onderzoek is er gebruik gemaakt van een multinomiale logistische regressieanalyse.
Uit de resultaten van deze statistische analyse bleek dat de rekenkamers over het algemeen gezien goed scoren op de methodologische kwaliteitseisen. Een merendeel van de rekenkamers scoort goed of perfect op de kwaliteitseisen.
De statistische analyse liet zien dat er twee factoren een significante invloed hadden op de methodologische kwaliteit, het uitbesteden van rekenkameronderzoek en het type rekenkamer. Het bleek dat de relatie tussen de factoren en de methodologische kwaliteit soms anders liepen dan vooraf was verwacht. Over het algemeen gezien waren er geen factoren aan te wijzen die een overduidelijke positieve of negatieve invloed hadden op de kwaliteit.