Faculteit der Filosofie, Theologie & Religiewetenschappen

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 576
  • Item
    Molukse moslims in Nederland-Bewegingen tussen Allah en adat.
    (2024-01-26) Latukonsina, Sheila
    De islam zoals die op de Molukken werd en wordt beleefd kent vele lokale tradities, gebruiken en overtuigingen. Kunnen we die lokale religieuze elementen herkennen bij Molukse moslims in Ridderkerk en Waalwijk, zeventig jaar na hun migratie van Indonesië naar Nederland? En als die lokale traditionele elementen er zijn, leveren die spanningen op met modernistische opvattingen in de geloofsgemeenschap? Aan de hand van vragen over geboorte, huwelijk en overlijden geven Molukse moslims hun opvattingen weer over de rol die de adat speelt, wat het pre-islamitische Molukse principe pela voor ze betekent en welke waarde ze hechten aan voorouderverering.
  • Item
    De rol van religieuze copingstrategieën bij herstel van alcohol- en drugsverslaafden
    (2024-04-04) Heuvel, van den, Erna
    Dit onderzoek is gebaseerd op een literatuurstudie en een empirisch onderzoek verricht in de ggz-instelling De Hoop. Het empirisch gedeelte bestaat uit een analyse van een zevental interviews met cliënten met middelenmisbruik van alcohol en/of drugs die in afdeling 4Life van deze christelijke ggz-instelling voor verslavingszorg waren opgenomen. In dit afstudeeronderzoek staat de invloed van religieuze coping op herstel bij personen met een verslaving centraal. Welke rol spelen religieuze coping strategieën bij personen met een alcohol en/of drugsverslaving en welke invloed hebben deze coping vaardigheden op het herstel van personen met middelenmisbruik? Coping is een term die aangeeft hoe we omgaan of om kunnen gaan met bijvoorbeeld stress, moeilijke omstandigheden of psychische klachten. In de laatste decennia is er steeds meer aandacht gekomen voor geloven als bron van coping. Wat religie onderscheidt is de betrokkenheid van het ´heilige´ bij de paden en bestemming die iemands zoektocht naar betekenis en zingeving definiëren. Dit heeft tot gevolg dat religieuze coping van belang is bij onderzoek naar positieve of negatieve effecten op mentaal herstel. Herstel wordt opgevat als een individueel proces, waarbij een persoon met psychische problemen, en in deze scriptie specifiek met middelenverslaving, zijn of haar waarden, doelen, rollen en gevoelens verandert om een leven te leren ontdekken dat bevredigend, hoopvol en zinvol is. En dit ondanks de beperkingen en moeilijkheden in hun leven. Ondersteunende relaties en zingeving dragen in ieder geval bij aan herstel. Ondersteunende relaties kunnen relaties zijn met familie en/of vrienden, therapeutische relaties, maar ook relaties met een bredere gemeenschap zoals een kerkelijke gemeenschap. Zingeving blijkt een belangrijke facilitator voor herstel. Hoop is hierbij een belangrijke determinant evenals het nastreven van een doel. Participatie aan betekenisvolle sociale rollen en zelf keuzes kunnen maken en daar actie op ondernemen zijn eveneens essentieel voor herstel.
  • Item
    De doodsstrijd herzien: leven en sterven in een gemedicaliseerde samenleving
    (2024-04-02) Doense, Esmée
    Onze omgang met de dood heeft door de eeuwen heen een transformatie ondergaan. Van de Middeleeuwen tot 1950 evolueerde de dood van alledaags en vertrouwd, naar verborgen en verboden. Na 1950 veranderde de dood door de medische vooruitgang tot een onzichtbare, gecontroleerde dood. De daaropvolgende opkomst van palliatieve zorg weerspiegelt een verschuiving naar een meer zichtbare dood, toch blijft de dood – en met name het lijden – gecontroleerd. Als alternatief kunnen we volgens Stephen Jenkinson deze controle vervangen door vaardig te worden in het rouwen. Miguel de Unamuno biedt een ander perspectief, hij stelt dat het lijden dat wordt veroorzaakt door de continue strijd tussen onsterfelijk willen zijn en dit niet zijn juist de essentie is van het menselijk bestaan.
  • Item
    The agency of technology and humans in the Anthropocene
    (2024-03-26) Meeuwisse, Thijs
    The advent of the Anthropocene confronts us with an illusion. Humans appear the most powerful agents on Earth, but we seem unable to mitigate anthropogenic effects on Earth. To understand this illusion, I investigate the role of technological agency in the Anthropocene. I formulate a technological determinism based on Jacques Ellul and Peter Haff, which captures the physical role of technology on Earth. From their combined work, a novel perspective on technology emerges, which allows us to better understand how technological and human agency relate to each other. I argue that human agency has not disappeared, but we do need to change our strategies, working with instead of against the momentum of technology.
  • Item
    "Blijf in je cel, en je cel zal je alles leren"
    (2024) Oelbrandt, Kris
    Deze scriptie onderzoekt of er in de Vaderspreuken aanknopingspunten te vinden zijn voor de geestelijke verzorging van wie noodgedwongen worden afgezonderd van de maatschappij. Hiertoe wordt eerst, door middel van een literatuuronderzoek van drie moderne auteurs, een voorlopig begrippenkader omtrent vrijwillige afzondering opgesteld. Vervolgens wordt, door middel van codering van relevante Vaderspreuken met Atlas.ti, het waardenstelsel in kaart gebracht dat de woestijnvaders voor ogen hadden met betrekking tot hun afzondering. Zij appreciëren afzondering – net als de besproken moderne auteurs – als een middel om tot zichzelf cq God te komen. In een laatste hoofdstuk wordt dit waardenstelsel van kluizenaars die de afzondering zelf opzochten opnieuw gelezen vanuit de moderne tijd, om de vraag te stellen of het fundamentele verschil tussen de narratieven van vrijwillige en onvrijwillige afzondering overbrugd kan worden.